+381 (0)34/684-22-50 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

Reč Dekana

Prof. Milan Počuča
Prof. dr Milan Počuča

Dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu

Pri stvaranju institucija zasluge najčešće pripadaju pojedincima. Tako je Pravni fakultet za privredu i pravosuđe u Novom Sadu osnovan zahvaljujući vizionarskim idejama prof. dr Slavka Carića. Pogledi profesora Carića, kao vodećeg stručnjaka iz oblasti privrednog prava, ne samo na prostorima bivše Jugoslavije, nego i šire, dopirali su dalje od ostalih, te je zaključio da je ovom regionu potrebna jedna moderno koncipirana visokoškolska institucija. Osnivajući ovaj Fakultet i trasirajući mu put, profesor Carić je pred svojim sledbenicima postavio visoke ciljeve.

Kvalitetan sistem obrazovanja je jedan od ključnih preduslova za razvoj svakog društva, koje pretenduje da bude zasnovano na znanju i na vladavini prava. Zato je Pravni fakultet za privredu i pravosuđe postavio sledeće ciljeve: povećanje kvaliteta, usaglašenost studijskih programa s potrebama tržišta, povećanje efikasnosti studija i osavremenjavanje organizacije studija. Fakultet je izgradio prepoznatljiv kvalitet i nastoji da nivo tog kvaliteta stalno povećava.

Na Fakultetu se do kraja afirmišu sva proklamovana načela na kojima se zasniva visoko obrazovanje, a naročito princip o akademskim slobodama i autonomiji visokoškolskih ustanova. Fakultet se zalaže da se u potpunosti uvažava i princip kojim se obezbeđuje ravnopravnost visokoobrazovnih ustanova, bez obzira na oblik svojine.

Studijski programi na Fakultetu sačinjeni su na principima Bolonjske deklaracije, prilagođeni su zahtevima vremena i usaglašeni su sa savremenim dostignućima pravne nauke. Pri kreiranju studijskih programa polazi se od stava da nema kvalitetnog znanja bez kvalitetnog obrazovanja. Studijske programe realizuju veoma kompetentni i afirmisani profesori, koji su se dokazali i u teoriji i u praksi. Kod njih je prisutan zavidan stepen profesionalnosti i odgovornosti prilikom prenošenja znanja na studente. Interaktivnom nastavom kod studenata se podstiče kreativnost. Stečeno znanje tokom studija omogućuje svršenim studentima da prepoznaju nove vrednosti i da budu nosioci novih ideja, koje će moći uspešno da sprovode u praksi. To dokazuje nekoliko generacija diplomiranih studenata koji su vrlo uspešni u institucijama u kojima rade.

Strateško opredeljenje Fakulteta je da može da u potpunosti odgovori na sve izazove novog vremena i da izgradi poziciju jedne od vodećih obrazovnih i naučnih institucija u ovom regionu, kao i da razvija saradnju, kako sa visokoškolskim institucijama i drugim subjektima u zemlji, tako i na međunarodnom planu.

Veliki broj mladih i perspektivnih nastavnika i saradnika garant je razvoja Fakulteta i u budućnosti.

Prof. dr Milan Počuča
Dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu
logo