+381 (0)34/684-22-50 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

Na Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu, 22. maja 2024. godine održana je promocija novih doktora nauka koji su doktorirali u protekloj akademskoj godini na Univerzitetu.

Na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu je održana ELSA-ina “eko-debate” u cilju analize različitih uticaja na životnu sredinu, te podsticanju argumentovane diskusije o prednostima i izazovima u pogledu aktuelne ekološke problematike.

Prva faza takmičenja je realizovana 7. maja 2024. godine na temu “Budućnost transporta: Električni automobili ili automobili na benzin?” Ovom prilikom, na takmičenju su učestvovala četiri tima - dva afirmativna tima koja su branila stav za električne automobile i dva opoziciona tima koja su branila stav za automobile na benzin. 

U prvom delu izlaganja debatovali su:
Tim 1 (afirmativni): Anastasija Vanja Romanov i Mina Keleman;
Tim 2 (opozicioni): Marko Štetin i Simona Majkić.
U drugom delu izlaganja su debatovali:
Tim 3 (afirmativni): Dimitrije Pantelić i Elena Ćirić;
Tim 4 (opozicioni): Aleksandar Petrić i Simona Basta.

Prof. dr Jelena Šogorov Vučković i doc. dr Goran Milojević, kao članovi komisije, odlučili su da je najbolji govornik u prvoj fazi takmičenja Marko Štetin, te da timovi 1 i 2 nastavljaju dalje takmičenje.

Finalna faza ELSA-ine “eko-debate” se održala 17. maja 2024. godine na temu “Održiva budućnost: Da li je pravno obavezna reciklaža put ka napretku?”

U finalnoj fazi debatovali su:
Tim 1 (afirmativni): Marko Štetin i Simona Majkić;
Tim 2 (opozicioni): Anastasija Vanja Romanov i Mina Keleman.

Komisija koju su činili prof. dr Marijana Mladenov i doc. dr Goran Milojević je donela odluku da je pobednik finalne faze debate opozicioni tim, dok je kao najbolji govornik proglašena Anastasija Vanja Romanov. Pobednicama na takmičenju uručeni su vaučeri za putovanje na Nacionalnu skupštinu ELSA Srbija, gde će kao članovi studentske organizacije činiti delegaciju lokalne grupe ELSA Univerzitet Privredna akademija.

Moderatorka takmičenja bila je master kriminalista Ines Savuljić.

Ovom prilikom, čestitamo svim timovima na uspešnoj debati!

U okviru Erazmus+ projekta mobilnosti KA131, prof. dr Sziebig Orsolya Johanna sa Fakulteta za pravo i političke nauke iz Segedina je posetila Pravni fakultet za privredu i pravosuđe u Novom Sadu u periodu od 6. do 10. maja 2024. godine. Prof. dr Sziebig Orsolya Johanna je održala predavanje studentima na temu „Izazovi u međunarodnom pravu zaštite životne sredine“ u okviru predmeta Ekološko pravo. Domaćin tokom realizacije nastavnih aktivnosti bila je prof. dr Jelena Šogorov Vučković.

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe u Novom Sadu i Udruženje Idejna mreža iz Novog Sada, uz podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada raspisali su konkurs za najbolji esej na temu:

„Кultura je moj svet“, u dve kategorije i to:

I kategorija – studenti osnovnih akademskih studija Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu

II kategorija – maturanti svih srednjih škola u Srbiji.

Protekle nedelje, od 15. do 19. aprila 2024. godine, održana je osnovna obuka za posrednike - medijatore u okviru Centra za medijaciju i mirno rešavanje sporova. Obuku je sprovela prof. dr Sanja Škorić.

Naš naučni časopis „Pravo - teorija i praksa“ ove godine obeležava značajan jubilej - 40 godina kontinuiranog izlaženja. Časopis „Pravo - teorija i praksa“ je prema kategorizaciji naučnih časopisa domaćih izdavača prepoznat kao nacionalni časopis međunarodnog značaja (kategorije M24) za naučnu oblast pravo i politikologija.

Njegova Ekselencija gospodin Basel Salah, Ambasador Arapske Republike Egipat u Srbiji posetio je Pravni fakultet za privredu i pravosuđe u Novom Sadu u četvrtak, 18. aprila 2024. godine gde su ga svečano dočekali prof. dr Dragan Soleša, rektor Univerziteta Privredna akademija, prof. dr Milan Počuča, dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, prof. dr Predrag Mirković, predsednik Saveta Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, prof. dr Sanja Škorić, prodekanka za nastavu Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe i Tamara Krstić, direktorka marketinga Univerziteta Privredna akademija.

Već tradicionalno održan je treći po redu stručni seminar na Kopaoniku pod nazivom "Kako da postanete dobar pravnik - Vidiš li diskriminaciju". Fakultet je i ove godine nagradio najbolje i najaktivnije studente/kinje potpuno besplatnim učešćem na dvodnevnom seminaru.

logo